O festivalu

Hartera je lokalni naziv za bivšu tvornicu papira (najstariju tvornicu cigaretnog papira u Europi!). Iako smještena u strogom centru grada (10 minuta hoda) položaj Hartere duboko u kanjonu rijeke Rječine omogućava cjelonoćnu zabavu, što je prava rijetkost za gradske festivale na ovim prostorima, a i šire.

Kada je 2005. skupina entuzijasta pokrenula Hartera Festival s ciljem senzibiliziranja javnosti za ideju da se prostor propale Tvornice papira namijeni kulturnim i javnim sadržajima, rijetki su mogli prognozirati da će Hartera postati jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih događanja.

Kroz godine je festival rastao, postajao sve ozbiljniji, uz sve više standarde u uređenju prostora, a opušten i prijateljski odnos prema izvođačima i publici postao je njegov zaštitini znak.

Najveće priznanje je stiglo kroz povećanje broja posjetitelja iz godine u godinu iz svih dijelova Hrvatske te okolnih zemalja, pa i Velike Britanije, ali i kroz formalne nagrade kao što je odabir za najbolji hrvatski glazbeni festival prema portalu Muzika.hr, ulazak u 10 najboljih malih festivala u Europi prema portalu Virtual Festivals i ulazak u 40 najboljih festivala u Europi prema britanskom Guardianu. Naravno, puno nam znači i priznanje HGU za najbolji glazbeni festival u regiji zapad (Rijeka/Istra) te ulazak u najuži izbor projekta EDEN (Ministarstvo turizma i HTZ) za najbolje projekte revitalizacije i za turističku nagradu HTZ-a Plavi cvijet.

Hartera je danas respektabilan festival koji je u svojih dosadašnjih 12 izdanja pred oko 45000 gostiju predstavio oko 270 nevjerojatno raznovrsnih izvođača i performera iz regije i svijeta, te brojnim popratnim događanjima zaradio titulu drugačijeg i posebnog. – Povijest festivala

Harteru iskreno voli brojna sljedba koja se istinski zaljubila u fantastičan ambijent stare tvornice i neponovljivu atmosferu cjelonoćnog tulumarenja.

Harteru i dalje cijene oni kojima je glazbena ponuda za prave sladokusce puno važnija od ziheraških mainstream događanja bez duše.

Harteru ili ne razumijete ili je obožavate.

Baš kako to i treba biti!!!